Versenyek és vásárok

Versenyek és vásárok

A JAM minden évben két alkalommal rendezi meg Budapesten a Diákvállalkozások Országos Vásárát húsvét és karácsony előtti héten. A diákok valós piaci környezetben értékesítik termékeiket, és szolgáltatásaikat. A vásárok alkalmával különböző szempontok alapján értékeljük a vállalkozások munkáját. Átadjuk a legszebb stand, legjobb eladó, legjobb marketing, legjobb logó és legjobb diákvállalkozás díjakat. Az aktuális vásárok időpontja az események menüpont alatt olvasható.

A karácsonyi vásár legjobb diákvállalkozása nyeri meg a lehetőséget, hogy a márciusi JA Market Place Vienna vásáron részt vehessenek Ausztriában.

Az év végén kerül megrendezésre a hazai döntő a középiskolás diákvállalkozások részére. A verseny a nemzetközi verseny forgatókönyvét követve teljes mértékben angol nyelven folyik. A résztvevő diákvállalkozásoknak négy különböző megméretetésen kell helyt állnia.

Előzetesen be kell nyújtani az angol nyelvű üzleti jelentést, melyek a zsűritagok értékelnek. A helyszínen pedig 3 új feladat vár rájuk:

  • színpadi prezentáció 4 percben
  • stand interjú
  • panel interjú

A hazai verseny győztes csapata képviselheti Magyarországot a nemzetközi diákvállalkozás versenyen.

Díjazottak 2016-2017

Az Év Diákvállalkozása díj (Országos Döntő 2017): The Billow – a budapesti diákcég egyedi táskái néhány egyszerű lépésben felfújható párnákká alakíthatóak. Így a segítségükkel számos egészségügyi probléma is megelőzhető.
Marketing és Sales díj (Húsvéti Vásár 2017): Mákvirág Kft. – A diákvállalkozás tagjai virágkötészettel foglalkoztak, így fő termékeiket is dekorációs termékek, virágok, kompozíciók alkották.
Leginnovatívabb termék(Húsvéti Vásár 2017): B-Tech8 – a műszaki érdeklődésű fiatalok termékei LED izzókkal él-világított plexi díszek voltak, amelyek mind saját kezűleg az iskola laboratóriumában állítottak elő.
Legfenntarthatóbb diákvállalkozás (Húsvéti Vásár 2017): Mini Csemege – A diákvállalkozás 100%-osan természetes alapú táplálékot árusítottak kisállatok, házi kedvencek számára.
Legjobb diákvállalkozás (Húsvéti Vásár 2017): The Billow – A diákvállalkozás egyedi terméke egy multifunkcionális táska, amely néhány egyszerű mozdulattal felfújható párnává alakítható.
Legszebb Stand (Karácsonyi Vásár 2016): Mézédes Rt. – A diákvállalkozás nevükhez hűen különböző mézfajtákat, valamint mézhez kapcsolódó egyéb termékeket pl. méhviasz gyertya, árusítottak.
Legötletesebb termék (Karácsonyi Vásár 2016): WRU – A vállalkozás különleges ruhára illeszthető készülékeket készítettek és árusítottak, amely jelzi a tulajdonosának a rossz testtartást, így megelőzve az ebből eredő egészségügyi problémákat.

Nemzetközi vásárok

A JAM által szerevezett karácsonyi vásár legjobb diákvállalkozása lehetőséget kap arra, hogy képviseltesse magát Ausztriában a márciusi JA Market Place nemzetközi vásáron.

JA Europe tagszervezetei által szervezett nemzetközi vásárok (JA Market Place) a hazai diákvállalkozók számára is elérhető lehetőségek. Az aktuális vásárok dátuma az események menüpont alatt találhatók. Az egyes vásárokról az alábbi felületen kaphat további tájékoztatást: http://www.jaeurope.org/education/special-programmes/865-ja-marketplace-2016.html

 

JA Market Place Vienna 2017

Március 17-19. között került megrendezésre Bécsben a JA market Place Vienna nemzetközi diákvállalkozás vásár. A vásáron résztvevő 50 diákcég közül, 20 nemzetközi csapat árusíthatta termékeit, közöttük természetesen a JAM karácsonyi vásárának nyertese, a budapesti Sight Company. A pénteki érkezést követően a Sight kamerája már a tanári workshopon reflektorfénybe került, ahol bemutatásra került az ötletes termék, így alapozva meg a kellő figyelmet a másnapi vásárra.

Szombaton pedig már felgyorsultak az események: korai reggeli, utazás a helyszínre, standok berendezése, megnyító és már jöttek is a vásárlók. A helyszínválasztás ideális volt, hisz a Wien Mitte bevásárlóközpontban elhelyzkedésének köszönhetően rengeteg ember fordul meg.

A Sight standja esztétikus megjelenésének köszönhetően már messziről felkeltette a figyelmet, a Sight csapata pedig remek marketing és sales technikájának köszönhetően rendkívüli forgalmat bonyolított. Így utólag is gratulálunk a fiúknak: Huba Mátyásnak, Kárpáti Leventének, Angyal Mátyásnak és mentoruknak Kovalcsik Tamásnak.

Nemzetközi versenyek

Minden év júliusában megrendezésre kerül a JA Company of The Year Competition elnevezésű megmérettetés Európa legjobb diákvállalkozói számára. A különböző országos döntők során kiválasztott győztes diákvállalkozások versenyezhetnek a megtisztelő „Év legjobb diákvállalkozása” címért. A színvonalas rangadón a szakmai zsűri értékeli a csapatokat a megadott szempontok alapján. Fontos megjegyezni, hogy a pontozás során kiemelt szerepet kapnak az alábbi területek: csapatmunka, kreativitás, probléma megoldás, vállalkozói szellem, kezdeményezőkészség, kommunikáció, marketing, pénzügyi tervezés, értékesítés, prezentációs készségek és innováció.

A versenyt megelőzően a csapatoknak le kell adni az angol nyelvű üzleti beszámolót a cég működéséről illetve az angol nyelvű prezentációt. A helyszínen rövid 4 perces színpadi prezentációban kell bemutatni a közönségnek a vállalkozást. A zsűritagokkal egy 10 perces beszélgetésen kell választ adni a felmerülő kérdésekre valamint a diákvállalkozók számára szervezett kis vásáron kell a berendezett standnál fogadni a vásárlókat és zsűritagokat, hogy képet alkothassanak értékesítési technikájukról és a vizuális megjelenéséről.

A dobogós helyezettek mellett kiosztásra kerülnek egyéb különdíjak, melyek jutalmazzák a társadalmi felelősségvállalást, az innovatív megoldásokat vagy a globális együttműködést.

További információ a nemzetközi versenyről itt olvasható http://www.coyc.jaeurope.org/