Versenyek és vásárok

#versenyek-es-vasarok

Versenyek és vásárok

A JAM minden évben két alkalommal rendezi meg Budapesten a Diákvállalkozások Országos Vásárát húsvét és karácsony előtti héten. A diákok valós piaci környezetben értékesítik termékeiket, és szolgáltatásaikat. A vásárok alkalmával különböző szempontok alapján értékeljük a vállalkozások munkáját. Átadjuk a legszebb stand, legjobb eladó, legjobb marketing, legjobb logó és legjobb diákvállalkozás díjakat. Az aktuális vásárok időpontja az események menüpont alatt olvasható.

Az év végén kerül megrendezésre a hazai döntő a középiskolás diákvállalkozások részére. A verseny a nemzetközi verseny forgatókönyvét követve teljes mértékben angol nyelven folyik. A résztvevő diákvállalkozásoknak négy különböző megméretetésen kell helyt állnia.

Előzetesen be kell nyújtani az angol nyelvű üzleti jelentést, melyek a zsűritagok értékelnek. A helyszínen pedig 3 új feladat vár rájuk:

  • színpadi prezentáció 4 percben
  • stand interjú
  • panel interjú

A hazai verseny győztes csapata képviselheti Magyarországot a nemzetközi diákvállalkozás versenyen.

#dijazottak-2016

Díjazottak 2017/2018-as tanév

Diákvállalkozások Országos Versenye – 2018. április 21, Budapest

20180421_144025
Az Év Diákvállalkozás díj –  Boarditure – a budapesti diákcég használt síléceket, deszkákat hasznosít újra, hogy új és trendi bútorokat, háztartási eszközöket alkosson.

 Diákvállalkozások Tavaszi Vására és Versenye – 2018. március 23,  Budapest

Általános iskolai díjazottak

Marketing és sales díj: 6almasok (Vecsési Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium)

A csapat évek óta dolgozik iskolakert programon belül, növények, virágok ültetésével. A vásárra díszes edényekben létrehozott gyönyörű kertek kicsinyített változatával készültek.

Felkészítő pedagógus: Dudás Noémi

kreativ_alom
Legegyüttműködőbb csapat díja: Kreatív Álom (Budapest XVIII. Kerületi Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola)

A mini diákvállalkozás az ünnepekre hangolódva húsvéti díszekkel, kreatív termékekkel készült a pénteki rendezvényre.

Felkészítő pedagógus: Oroszné Pataki Flóra

Zwieback
Legjobb diákvállalkozás: Zwieback Hungary Zrt. (Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium, Budapest)

A diákvállalkozás saját általuk készített színezőkkel készül (felnőtt színezők) illetve emellett megalkották saját fizikai kísérletüket is, ami egyaránt érdekes lehet gyerek és felnőtt számára is.

Felkészítő pedagógus: Figura Magdolna

Junior_Band
Közönség kedvence: Junior Band ( Kiss Géza Általános Iskola és Zenei AMI, Sellye)

A vásárlók nagy kedvence volt a sellyei diákvállalkozás, akik népi játékokkal illetve általuk készített, dekorációs tárgyakkal várták a kedves vevőket.

Felkészítő pedagógus: Kabai GyöngyiDiákvállalkozások Tavaszi Vására és Versenye – 2018. március 23,  Budapest

Középiskolai díjazottak

Marketing és sales díj: Friend’s Mix (Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola, Kisújszállás)

A diákvállalkozás házikedvenceknek készít játékokat és kisállat bútorokat. A befolyt összegből a helyi menhelyet is támogatják.

Felkészítő pedagógus: Süveges Ferenc

Kreativ_kezmuvek
Leginnovatívabb diákvállalkozás: Kreatív Kézművek (Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégium)

A mini vállalkozás újrahasznosított termékek mellett megalkotta saját, egyedi karkötőjét, ami azon túl, hogy egyedi, még remekül használható belépőként is.

Felkészítő pedagógus: Huriné Verdes Tímea

Altermelpok
Környezeti fenntarthatóság díja: Altermelők ( SZSZC József Attila Általános Iskolája és Szakiskolája, Szeged)

A diákvállalkozás fűszer és konyhakerti növények termesztésével foglalkozik. Egyedi csomagolásukon a vevő arról is információt kap, hogyan ültesse és gondozza a növénykéket.

Felkészítő pedagógus: Horváthné Szabó Ágnes

Boarditure
Legjobb dikvállalkozás: Boarditure (Közgazdasági Politechnikum, Budapest)

A nyertes csapat egy igen extrém dolgot talált ki. A téli sportok kedvelői biztosan nem távoznak üres kézzel a velük való találkozás után. Használt sílécek, boarddeszkákból készítenek kinti és benti bútorokat, fogasokat és egyéb lakberendezési tárgyakat.

A csapat így ezzel a különleges ötlettel lett az idei tavaszi vásár legjobbja, a díjak mellett a ManPower felajánlását is bezsebelhették, ami egy social média kampányt jelentett illetve egy szakmai felkészítést az országos versenyre.

Felkészítő pedagógus: Pintér Zsolt

Nemzetközi vásárok

A JAM által szerevezett karácsonyi vásár legjobb diákvállalkozása lehetőséget kap arra, hogy képviseltesse magát Ausztriában a márciusi JA Market Place nemzetközi vásáron.

JA Europe tagszervezetei által szervezett nemzetközi vásárok (JA Market Place) a hazai diákvállalkozók számára is elérhető lehetőségek. Az aktuális vásárok dátuma az események menüpont alatt találhatók. Az egyes vásárokról az alábbi felületen kaphat további tájékoztatást: http://www.jaeurope.org/education/special-programmes/1851-ja-marketplace-2017.html

 

JA Market Place Vienna 2017

Március 17-19. között került megrendezésre Bécsben a JA market Place Vienna nemzetközi diákvállalkozás vásár. A vásáron résztvevő 50 diákcég közül, 20 nemzetközi csapat árusíthatta termékeit, közöttük természetesen a JAM karácsonyi vásárának nyertese, a budapesti Sight Company. A pénteki érkezést követően a Sight kamerája már a tanári workshopon reflektorfénybe került, ahol bemutatásra került az ötletes termék, így alapozva meg a kellő figyelmet a másnapi vásárra.

Szombaton pedig már felgyorsultak az események: korai reggeli, utazás a helyszínre, standok berendezése, megnyító és már jöttek is a vásárlók. A helyszínválasztás ideális volt, hisz a Wien Mitte bevásárlóközpontban elhelyzkedésének köszönhetően rengeteg ember fordul meg.

A Sight standja esztétikus megjelenésének köszönhetően már messziről felkeltette a figyelmet, a Sight csapata pedig remek marketing és sales technikájának köszönhetően rendkívüli forgalmat bonyolított. Így utólag is gratulálunk a fiúknak: Huba Mátyásnak, Kárpáti Leventének, Angyal Mátyásnak és mentoruknak Kovalcsik Tamásnak.

 

#nemzetkozi-versenyek

Nemzetközi versenyek

Minden év júliusában megrendezésre kerül a JA Company of The Year Competition elnevezésű megmérettetés Európa legjobb diákvállalkozói számára. A különböző országos döntők során kiválasztott győztes diákvállalkozások versenyezhetnek a megtisztelő „Év legjobb diákvállalkozása” címért. A színvonalas rangadón a szakmai zsűri értékeli a csapatokat a megadott szempontok alapján. Fontos megjegyezni, hogy a pontozás során kiemelt szerepet kapnak az alábbi területek: csapatmunka, kreativitás, probléma megoldás, vállalkozói szellem, kezdeményezőkészség, kommunikáció, marketing, pénzügyi tervezés, értékesítés, prezentációs készségek és innováció.

A versenyt megelőzően a csapatoknak le kell adni az angol nyelvű üzleti beszámolót a cég működéséről illetve az angol nyelvű prezentációt. A helyszínen rövid 4 perces színpadi prezentációban kell bemutatni a közönségnek a vállalkozást. A zsűritagokkal egy 10 perces beszélgetésen kell választ adni a felmerülő kérdésekre valamint a diákvállalkozók számára szervezett kis vásáron kell a berendezett standnál fogadni a vásárlókat és zsűritagokat, hogy képet alkothassanak értékesítési technikájukról és a vizuális megjelenéséről.

A dobogós helyezettek mellett kiosztásra kerülnek egyéb különdíjak, melyek jutalmazzák a társadalmi felelősségvállalást, az innovatív megoldásokat vagy a globális együttműködést.

További információ a nemzetközi versenyről itt olvasható http://www.coyc.jaeurope.org/