#diakvallalkozas-program

A diákvállalkozás program egy olyan hosszú távú, egész tanéven átívelő projekt, melyben a diákok megtapasztalják, hogyan kell működtetni egy vállalkozást. Valós környezetben megismerik az üzleti élet alapvető szabályait, a vezető pozíciók betöltésével járó felelősségeket, a pontos adminisztráció és a határidők betartásának fontosságát, a munkavállalók jogait, és kötelességeit. A program során a szervező, tervező, előadó, döntéshozó, információ-feldolgozó, elemző képességeik mellett szükségük lesz a kreativitásukra, kritikai gondolkodásukra, nyitottságukra is.Az oktatási céllal létrehozott program különlegessége, hogy Magyarországon egyedülálló módon a diákok valós pénzforgalmat bonyolíthatnak, nyugtát állíthatnak ki termékeikről és szolgáltatásaikról. Erre a NAV és a JAM közötti keret megállapodás ad lehetőséget.

A program részeként a fiataloknak meg kell valósítani üzleti ötletüket valamint létre kell hozni saját terméküket vagy szolgáltatásukat. A hazai középiskolás nyertes csapat pedig lehetőséget kap arra, hogy képviselje Magyarországot a nemzetközi JA Diákvállalkozás Versenyen.

Útmutató a diákvállalkozás programhoz

#lepesrol-lepesre

Lépésről lépésre

dv-infografika

#onkentesseg

Önkéntesség

onkentesseg-infografika

Mentor

Mentor egy olyan önkéntes, aki a diákvállalkozás  számára tanácsadóként áll rendelkezésre a vállalkozási ötletük fejlesztése során. A mentor kíséri a mentoráltjait és támogatja őket céljaik elérésben. A mentor olyan személy, aki az üzleti életben  már megszerzett szakmai tapasztalatai birtokában segíti a fiatal vállalkozókat a diákvállalkozás vezetése során. A mentor feladata, hogy figyelemmel kísérje a mentorált diákvállalkozókat, elakadás esetén tanácsaival segítse, valamint információval lássa el az üzleti élet alapvető működési elveit illetően. A jó mentor elkötelezett mások támogatásában, jó kommunikációs készséggel rendelkezik, valamint szeretne és képes is elég időt fordítani mentoráltjára. A mentor a program során a vállalkozással és a pedagógussal egyeztetett időpontokban személyesen vagy online formában tart megbeszéléseket, ezen kívül pedig emailben vagy egyéb kommunikációs csatornákat használva tartja a kapcsolatot a mentoráltjaival.
20180305_135124
Mentorálás a 2018-as Innovációs Napon
Előadó
Az előadó, mint vállalati önkéntes részt vesz a diákvállalkozás programhoz kapcsolódó szakmai roadshow események megvalósításában. Minden egyes Diákvállalkozás Roadshow esemény egy kiemelt témakörre épül, legyen szó pénzügyi tervezésről, marketingről, piackutatásról, prezentációs készségekről vagy újratervezésről. A rendezvények során az előadó egy 60 perces áttekintő interaktív előadást tart az adott témáról a szervezőkkel történő egyeztetést követően. Az előadások célközönsége középiskolás diákokból áll így fontos, hogy a prezentáció anyaga megfeleljen a korosztály tudásának és nyelvezetének.
DSC_0330
A 2017/2018-as JAM-Citi Diákvállalkozások Évindító Konferenciáján készült kép.

 

Zsűritag
A zsűritag feladata, hogy a Diákvállalkozás programhoz kapcsolódó vásárokon és versenyeken, a többi zsűritaggal együttműködve értékelje a rendezvényen résztvevő diákvállalkozások teljesítményét. Az értékelés minden egyes rendezvényen egy előre szerkesztett pontozó tábla alapján történik, ahol a megjelölt szempontok alapján kell megfigyelni a vállalkozókat. A rendezvények általában 3-4 órát vesznek igénybe, amelynek a végén a díjátadás során a vállalkozások munkáját röviden szóban is értékelik a zsűritagok. A jó zsűritag jó kommunikációs készségekkel bír, szívesen foglalkozik fiatalokkal és objektíven értékel. A vásárokon magyar nyelven folyik az értékelő munka, a hazai döntő során viszont angol a munkanyelv.
DSC_0022
2017-es Diákvállalkozások Karácsonyi Vására és Versenye
#szabalyok

Szabályok

 

A PROGRAMBAN NEM ENGEDÉLYEZETT TEVÉKENYSÉGEK

 

A Junior Achievement Magyarország Alapítvány Diákvállalkozás Programja bizonyos tevékenységek árulásához, elkészítéséhez, forgalmazásához és értékesítésihez nem járul hozzá.

szabalyok-1

szabalyok-2

A felsorolás nem teljes körű!

A JAM diákvállalkozás bejegyzési folyamata során a „Társasági szerződés” kitöltésénél a tevékenységi köröket fel kell tüntetni, amit az engedélyezés során a JAM Diákvállalkozás, mint cégbíróság felülvizsgál.

A JAM Diákvállalkozás cégbírósága fenntartja a jogot, hogy megtagadja a hozzájárulást – a fentiekben fel nem sorolt –további tevékenységekhez. Ez minden esetben a törvényesség, az oktatási program és a benne részt vevők védelmének érdekében, indoklással történik.

Ügyelni kell arra, hogy ne sértsenek meg semmilyen jogszabályt vagy hatósági előírást, illetve helyi önkormányzati, vagy iskolai rendeletet.

FONTOS:
– a diákvállalkozások működése ne ütközzön se törvényi, se JAM Diákvállalkozás szabályzati előírásokba
– értékesítésnél mindig legyen ott a helyszínen a társasági szerződés és cégbejegyzési dokumentum
– minden eladást követően köteles a vállalkozás  nyugtát adni a vásárlónak
– minden nem JAM által szervezett vásáron való megjelenést kötelesek vagytok jelezni a JAM Diákvállalkozás koordinátora felé
Amennyiben kétségetek merülne fel a JAM Diákvállalkozás szabályainak vagy keretrendszerének értelmezésével kapcsolatban, keressétek meg tanácsadótokat vagy a Junior Achievement Magyarország Alapítvány, Diákvállalkozás programjának koordinátorát a megadott elérhetőségeken.
#letoltesek

Letöltések

Az alábbi dokumentumok teljes tartalma csupán a regisztrációt követően érhető el. Regisztráció

Tanári segédanyagok

Vállalkozói szemléletet, pénzügyi kultúrát fejlesztő játékok foglalkozások valamint a diákvállalkozás program megvalósításához szükséges segédanyagok pedagógusok számára.

Féléves beszámolók

Általános iskola

Csodabogarak

Vilaghalo

Vilaghalo_bevétel-kiadás összes 2017-18-1. félév

Zwieback Hungary Zrt

 

Középiskola

Friends Mix

Fules_and_Co

One off T_shirt

Style_Horse

 

Prezentációk

Előző évek diákvállalkozásai által készített prezentációk.

2017/2018-as tanév:

Boarditure prezi

Creative Colorful Market

A-PU

A 2017-es brüsszeli nemzetközi verseny prezentációinak a felvételei: https://www.youtube.com/watch?v=HjDhsyJwC18 és itt https://www.youtube.com/watch?v=RnsueuxkyeQ&t=374s

Üzleti szótár

Gazdasággal, vállalkozások működésével kapcsolatos fogalmak, kifejezések jelentése és magyarázata. Kifejezetten ajánlott ESP vizsgához való felkészülésre.

esp_glossary_full_v2_2017-01-26_HU