eddigi nyertes ötletek

eddigi nyertes ötletek

eddigi nyertes ötletek

Nézd meg a zsűri korábbi kedvenceit!

STEM Science - Technology - Engineering - Mathematics
PupiX

Az Arconic-Köfém és a JAM székesfehérvári diákokat célzó diákvállalkozási programja jóvoltából a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Szakgimnázium diákjaiból álló PupiX Technlogies csapata, akik iskolai készpénzmentes büfé és menza fizetési rendszerek fejlesztésével foglalkoznak.

Fenntarthatóság Környezettudatosság
FungoNero

A 2020/2021-es tanév legjobb magyarországi diákvállalkozása címet a FungoNero Diákvállalkozás nyerte el a Diákvállalkozások Országos Versenyén 2021. június 3-án.
A csapatról a legfontosabbak:

Fő tevékenységük: kidobásra ítélt, de jó állapotú ruhaanyagokból készítenek hajgumikat, maszkokat és egyén kisebb szövet kiegészítőket. Környezettudatosság szempontjából fontos számukra az újrahasznosítás, valamint érdemes megemlíteni, hogy a tanév során elenyésző mennyiségű hulladékot termeltek. A vállalkozás nem csak működőképes, de valós is: a tanév során bevételük több, mint a duplája volt az általuk befektetett összegnek. Felismerték az online jelenlét jelentőségét, így aktív online felületekkel is rendelkeznek:

Fenntarthatóság Környezetvédelem
RawStraw

 Mi a szalma? Egy helyi megoldás, globális problémákra!

A svéd diákvállalkozás célja, hogy fenntartható alternatívát találjon az egyszer használatos műanyag szívószálak folyamatos környezeti terhelése helyett. A Rawstraw válasza: a SZALMA!

Egy környezetbarát, helyettesítő termék!

Természetes, helyben betakarított és biológiailag lebontható szívószálakat állítanak elő svéd rozsból, melyet az ország déli területein lévő gazdák termesztenek. Levágják, megmossák, becsomagolják és eladják ügyfeleiknek.

A szalma-szívó-szálak alakjukat sem hideg, sem meleg folyadékban nem változtatják meg és az italok ízén nem módosítanak. Próbáljátok ki!

A Rawstraw így teszi egy kicsit jobb hellyé a világot: egy természetes szívószállal.

Környezettudatos Zöld alternatíva
CarBIOrante

 A háromszor olcsóbb olaj, avagy dízel autóval is lehet környezettudatosan közlekedni!

A carBIOrante vállalatot 9 fiatal vállalkozó alapította a Dominikai Köztársaságban, azzal a céllal, hogy bioüzemanyagokat gyártsanak újrahasznosított főzőolajokból.

Összegyűjtik a használt növényi olajat, dekantálják és szűrik, hogy bioüzemanyaggá váljon a dízeljárműveink számára. A technológia fő előnye, hogy biomasszából származó hulladékot hasznosít újra, a fosszilis anyagok energiája helyett. És…, ami talán még kiemelten fontos, hogy olcsóbbak is a társaiknál!

Egy olyan üzleti modellt sikerült megvalósítaniuk, amelyben a környezet, az autósok és a gyártók is nyertesek lesznek!

További infó a csapatról:

Környezetvédelem Energiatudatos
Ballywool

Az energiatudatos környezetvédelem

A Ballywool diákvállalkozás célja, hogy ösztönözze az embereket arra, hogy a napi tevékenységeik apró és egyszerű változásai révén csökkentsék az energiafelhasználást és hozzájáruljanak a bolygó megmentéséhez!

A Ballywool újrafelhasználható, kézzel készített gyapjú-labdákat gyárt, amelyek vegyszermentesek és szárítógépben, illetve mosógépben is használhatók. A labdák gépbe helyezésével a háztartások pénzt, időt és energiát takaríthatnak meg a mosnivalók szárítási és a mosás idejének rövidülésével. Ezenkívül, megfelelő használat esetén, a mosószer mennyiségét is csökkenthetik a mosás folyamán.

Szeretnél többet megtudni a vállalkozásról?

Társadalmi felelősségvállalás Szociális érzékenység
SAVeat

Mentsük meg a bolygót, a rászorulókat, a kidobásra ítélt ételeket! 88 millió tonna étel a kukában Európa szerte?

A SAVeat csapata az élelmiszer pazarlást valamint ennek a folyamatnak az éghajlatváltozást előidéző hatásait szeretné csökkenteni, így életre hívtak egy innovatív webes platformot (SAVeat), amelynek elsődleges célja, hogy csökkentse az elpazarolt élelmiszerek mennyiségét és segítse a közeli lejáratú termékek újraelosztását a jóléti szervezeteknek.

A SAVeat egész Európában növeli az élelmiszer-pazarlás elleni tudatosságot azáltal, hogy pénzügyi ösztönzőket is kínál a fogyasztók számára, amelybe a kereskedelmi, élelmiszer-ellátási láncokat is bevonja. A csapat így még több kidobásra ítélt ételt és élelmiszert tud eljuttatni a rászorulóknak.

Miben és hogyan tud segíteni a SAVeat a vásárlóknak? Elsődlegesen tájékoztatja a fogyasztókat a környékbeli szupermarketek közeli lejáratú, kedvezményes áron értékesített termékeiről, ezáltal ösztönözve a vásárlókat a tudatos fogyasztásra, pénz megtakarításra és az élelmiszer-pazarlás elleni globális erőfeszítések fontosságára.

Miben és hogyan tud segíteni a SAVeat a vállalkozásoknak? Platformja rendelkezésre bocsájtásával támogatja, hogy a kiskereskedelmi üzletek növeljék a közeli lejáratú termékek értékesítését alacsonyabb áron kínálva, valamint növeli az üzletek látogatóinak számát. A SAVeat a munkája során az ellátási lánc minden résztevevőjét (szállítók - szupermarketek - fogyasztók) bevonja a világ éhezés elleni küzdelmébe.

További infó a csapatról:

Fenntarthatóság Környezettudatos
Boarditure

A Boarditure csapata gondolt egy merészet. A deszkás sportok szerelmeseiként használt síléceket, deszkákat, boardokat kezdtek el felhasználni és új, extravagáns termékekké alakítani. Dizájnos bútorok, menő háztartási kiegészítők jellemzik a csapat munkásságát. Céljuk az értékteremtés volt a hulladéknak szánt anyagok (gördeszkák, snowboardok, longboardok, sílécek) újrahasznosításával. Nagyméretű padok mellett kisméretű, akár ajándéktárgyaknak alkalmas karkötők és egyéb apró tárgyak gyártását is célul tűzték ki.

Fenntarthatóság Újrahasznosítás
Company for Music

Két profillal rendelkezett a vállalkozás: egyik tevékenysége a zenéhez kapcsolódó, többségében újrahasznosított alapanyagból készült termékek tervezése, gyártása illetve értékesítése volt. Régi bakelitlemezekből, kazettákból és farmernadrágokból táskát, tálat, fülbevalót, ékszertartót készítettek. A zenészek számára régi farmerből gitárpántot, bakelitből pedig pengetőt gyártottak. Másik kezdeményezésük a C4M – Company 4 Music Zrt.: az ismertség nélküli – de nem feltétlenül kezdő—magyar zenekarok támogatása koncertlehetőségek megteremtésével, illetve média megjelenésekkel.

Társadalmi felelősségvállalás Hátrányos helyzetűek segítése
SubReader

A dán csapat a –főleg- Skandináviában élő diszlexiás emberek segítését tűzte ki célul. Az északi országokban a külföldi filmek és sorozatok csak felirattal nézhetők, ami nagyban megnehezíti a diszlexiával küzdő emberek mindennapjait: kevesebb dokumentumfilmet néznek, kevesebb társas eseményen vesznek részt, ami diákok esetében kihathat az iskolai teljesítményükre is. A csapat applikációja különböző eszközökhöz (TV, mozi, streaming szolgáltatók) csatlakozik és felolvassa használójának a feliratot.

Társadalmi felelősségvállalás Segítségnyújtás
Enlighten Hope

Brit kezdeményezés, melynek célja a gyerekek rákos megbetegedéseire való figyelemfelhívás, illetve segítségnyújtás. Könyveikben a betegségek kezeléseinek mellékhatásaihoz nyújtanak segítséget és inspirációt. A történeteket kézzel rajzolt, majd digitalizált ábrákkal teszik színesebbé, amelyek egyszerre segítik a gyerekeket, hozzátartozókat, ápolókat.

Környezetvédelem Újrahasznosítás
SUSLamps

Közel hozzák a természetet!

A diákvállalkozás célja, hogy újrahasznosított uszadékfából lámpákat és mécsestartókat készítsenek. A fák kivágása helyett így a fel nem használt, vízpartokon álló fákat tudják alapanyagként használni. Termékeiket személyesen szállítják ki, legfontosabb reklámfelületüknek Facebook oldaluk bizonyult, áraikat pedig közvéleménykutatás alapján állapították meg.

Fenntarthatóság Környezettudatos
SuniBub

Az EIT Climate-KIC Hungary és a JAM zöld diákvállalkozási programja képviseletében pedig a Teleki Blanka Gimnázium diáklányai, azaz a SuniBub csapata, akiknek célja egy olyan környezettudatos kézfertőtlenítő fejlesztése, mely csomagolóanyagok nélkül szilád - testhőre állagot váltó formában lesz elérhető.

Partnerünk a vállalkozásfejlesztésben