Ezzel a kihívással találták magukat szemben, azok a diákok, akik május 23-án részt vettek a JAM-Citi Innovációs Nap rendezvényén. A program lényege, hogy a jelentkező diákok 4 – 5 fős csapatokban egy üzleti tervet dolgozzanak ki a nap végére, aminek a középpontjában egy aznap ismertetett probléma, kihívás áll.

A Citi Alapítvány évek óta támogatja a Junior Achievement Magyarország programját – így mint kiemelt partnerünk, a kihívást is ők biztosították az Innovációs napra.

A kihívás idén a social mediara fókuszált. Egyre több ember veszi igénybe a különböző social media felületeket és ez a szám napról napra nő. A feladat értelmében a diákoknak azon kellett dolgozni, hogy ezen tények ismeretében, hogyan lehetne mégis a social mediat a közjó érdekébe állítani milyen szolgáltatást lehetne kitalálni, ami a social mediat felhasználva egy társadalmi problémára reagál.

A versenyre 5 különböző iskolából, 17 csapat jelentkezett, hogy csapatával bizonyítsa saját vállalkozói tudását és kreativitását a szakmai zsűritagok előtt.

A nap elején csapatépítő játékokon vettek részt a diákok, majd megismerhették magát a kihívást.

IMG_0589

A probléma ismertetése után a diákok csapatokban dolgozhattak egészen az ebédszünet végéig. Ekkor a JAM által felkért mentorok (az üzleti szférában aktív szakemberek) érkeztek, hogy segítsék a csapatok munkáját. A mentorok különböző szakterületekről érkeztek, így minden mentor más témában tudott segíteni a fiataloknak. A felkért önkéntesek 15 percet töltöttek egy-egy csapatnál, majd mentek is tovább körforgás szerűen a következő mentorált csapathoz.

A mentorálást követően a diákok a végső simításokat végezték el a prezentációjukon és felkészültek a zsűritagok előtti előadásra. Minden csapatnak 4 perce volt, bemutatni a saját ötletét és meggyőzni a zsűritagokat.

A prezentációt követően a zsűritagok kiválasztották a három, általuk legjobbnak ítélt csapatot:

3. helyen: Fourmen Kft. (Budapesti Keleti Károly)

918A0655

A csapat egy szolgáltatást fejlesztett ki, ami segít a függőségeket leküzdeni. Fő feladati: drog, cigaretta és alkoholproblémák leszokásában való segítségnyújtás.

Az ötlet különlegessége, hogy egy olyan VR szemüveget programoznának erre a célra, ami megmutatja a használójának, hogy mi történik akkor, ha nem teszi le az adott szert. A VR szemüveg bemutatná a fogyasztóknak, hogy mi lesz a következménye (külső és belső szempontból) ha tovább folytatja a romboló életvitelt.

2. helyen: Fake News (Alternatív Közgazdasági Gimnázium)

918A0664

A csapat az álhírek problémáját állította a vállalkozás középpontjába. Manapság nagyon is aktuális az álhírek problémája. Az információrengetegben hírek tömkelege áramlik az emberre és mindenki érintett abban a kérdésben, hogy hogyan is válasszuk ki a valós, tényleges információn alapuló híreket. 4 fő közösségi csatornát választottak ki (Facebook, Instagram, Youtube, Twitter) ahol különböző játékok, videók formájában tanulhatnék meg az emberek, hogyan szűrjék ki az álhíreket. Ez lenne az oktatás része a csapat programjának.

A megoldásuk másik része – védjegy biztosítása. Egy hozzáértő csapat ellenőrizné a hírportálokat , és ha úgy ítéli meg, hogy a portál megbízható, helyes információkat közöl egy „pipával” ellátnák a nevüket, ami azonnal látható lenne, bárki a portálra keres. Ez a „pipa” lenne a biztosíték arról, hogy az adott oldal, megbízható hírt tesz közzé.

1. helyen: TAKO (Közgazdasági Politechnikum)

918A0672

Egy olyan időbeosztó applikáció áll a csapat ötletének a középpontjában, ami segítené (elsősorban) a diákok mindennapjait megszervezni. Az applikáció nem megmondja, mikor mit kell csinálni, hanem rávezeti a diákokat a helyes időbeosztás fontosságára.
Az applikáció 3 részből állna:
1. Összesít – összesíti az online és offline tevékenységeket
2. Szembesít – százalékosan fejezi ki az egyes tevékenységgel eltöltött időt, mintegy intő jelként a felhasználó számára
3. Értesít – folyamatos visszajelzést ad az időről az alkalmazása közben

Minden csapatnak gratulálunk, nagyon jó munkát végeztetek!

A szakmai mentoroknak hálásan köszönjük a segítséget!
Laczó Adrienn, Vecseg Zsuzsanna, Mezei Dávid, Csatári Mariann, Himer Csilla, Kovács János, Farkas Mátyás, Dénes Andrea és Fehér Melinda és köszönjük a zsűritagok munkáját is: Kulczu Gusztafik Anita, Végvári Enikő, Kiss Aranka, Fábián Borbála, Sárközy Ildikó és Székely Tünde.